Mental Runner

Dzięgiel chiński – czym jest i jakie ma zastosowanie?

Dzięgiel chiński to gatunek rośliny z rodziny selerowatych. Naturalnie występuje on w Chinach, gdzie też jest powszechnie wykorzystywany w medycynie tradycyjnej. Zioło to ostatnimi czasy zyskuje jednakże na popularności i ze względu na swoje właściwości jest stosowane szczególnie przez płeć żeńską, nazywane jest nawet ,,kobiecym żeń-szeniem”.

Dzięgiel chiński – wpływ na organizm

Dzięgiel chiński (https://swiatsupli.pl/blog/dziegiel-chinski-dong-quai-stosowanie-i-wlasciwosci/) może przynieść wiele korzyści osobom, które go spożywają. Spośród nich wymienić można m.in.:

dzięgiel chiński
  • działanie przeciwskurczowe w czasie menstruacji oraz kojące ból wywołany miesiączką, a ponadto regulacja cyklu i łagodzenie procesu menopauzy
  • przywracanie równowagi w gospodarce hormonalnej
  • poprawa krążenia krwi
  • wspieranie prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego
  • leczenie anemii
  • pozytywny wpływ na wątrobę i procesy trawienne

Niestety, dla niektórych osób stosowanie tego zioła może mieć również negatywne skutki. Powinny unikać go kobiety w ciąży ze względu na możliwość doprowadzenia do poronienia, a także panie karmiące piersią. Innymi niepożądanymi konsekwencjami mogą stać się również trudności w oddychaniu, problemy ze snem, obniżone ciśnienie lub bóle głowy.

Dzięgiel chiński – jak stosować?

Najpopularniejszym sposobem umożliwiającym spożycie dzięgiela chińskiego jest przygotowanie naparu. Aby uaktywniły się wszystkie jego prozdrowotne właściwości, musi być parzony nawet kilkadziesiąt minut pod szczelnym przykryciem. Zioło to można również nabyć w postaci proszkowanej i spożyć bezpośrednio.